• Aktiviteter

Färgstark tryckkurs i Haparanda med
Jala konstförenings Henri Hiltunen & Kalix konstförenings Lena Edselius

Under helgen 13-14 november huserade Kalix konstförening med workshopledare Lena Edselius i Studio Jala med Jala konstförenings Henri Hiltunen. Henri lärde ut textiltryck med screentrycksteknik och Lena guidade i olika högtryckstekniker som linoleumsnitt, schablontekniker och monotypi.
Det bjöds på delikat lunch på Tornedal & Co med hembakt bröd och till fikat hembakade choklad och morotskakor. God kreativ stämning och glada deltagare skapade magi. Så många fina tryck det gjordes! En ny workshopshelg är planerad till i vår och många är redan sugna på en uppföljare - så håll ögonen öppna för att säkra en plats!

loading...

Bilder från medlemsutställningen på Vassholmen sommaren 2021

Dessa glada damer ur styrelsen passar på - i pandemitider - att förkovra sig i sociala medier. 
Vi träffas, skrattar och lär oss! 
Kursen är i samverkan med ABF & ledare Lena Edselius


Besök i Kalix - Projektet Kalix Minne!

Hej!

Vi ingår i ett konstpedagogiskt projekt som heter ZOOM och genomförs av Havremagasinet Länskonsthall i Boden med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet. Projektet syftar till att sätta ljus på olika orter i Norrbotten. Vi (Isak Anshelm, Linda Ekersund och Linn Lindström) kommer att genomföra vår del av projektet i Kalix. Vi kommer att arrangera ett antal föreläsningar och workshops under de tre första helgerna i maj, mer information om detta kommer snart. 
Parallellt med dessa evenemang är vi i färd med att upprätta ett ljudarkiv med personliga berättelser om Kalix. Detta arkiv kommer kunna lyssnas på via internet. För att skapa det här arkivet söker vi nu personer som skulle vilja bidra med en berättelse om Kalix. Det kan vara allt från ett minne, en skröna, en historisk berättelse om Kalix, till beskrivning av en helt vanlig dag. Om du skulle vilja bidra med en berättelse till arkivet kontakta oss på kalixminne@gmail.com. Alla berättelser är välkomna och vi är jättetacksamma för er som vill vara med. Det går även bra att medverka anonymt. Formen för inspelning kan vi diskuteras på mailen. Om man vill bidra med en skriftlig berättelse som vi spelar in går även det bra.

Med förhoppning om samarbete!
Hälsningar,
Isak, Linn och Linda

Hej igen! 
Vi postade för ett tag sedan här om Kalix Minne, som ingår i det konstpedagogiska projektet ZOOM som genomförs av Havremagasinet Länskonsthall i Boden med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet. Vi kommer här med lite uppdateringar. 
Vi är i färd med att uppföra en digital plattform, www.kalixminne.com. Där samlar vi allt från teckningar till texter med Kalix som tema. Det kan vara dikter, minnen, en skröna, tankar om framtiden, rapport från en vanlig dag, en lokal spökhistoria eller historiska berättelser om Kalix. Vad innehållet blir styr ni deltagare! Så har du en historia du vill dela med dig av? Känner du någon som tycker om att skriva? Tycker du själv om att berätta i bild? Dela med dig! 
I entren till folkets hus står nu Kalix-lådan ni ser på bilden. I den kan ni lägga ner era bidrag, teckningar, akvareller eller texter. Innehållet kommer sedan att presenteras på hemsidan. Du väljer själv om du vill vara anonym eller inte. Har ni frågor kontakta oss på: kalixminne@gmail.com. Till den mail-adressen kan ni även skicka in bidrag digitalt.
På biblioteket kan nu den som vill hämta upp ett skapar-kitt! Detta består av blyertspennor och finare papper. De är gratis och materialet får den som vill behålla. Mer information hittar ni i kitten. Det är tänkt att ni som medverkar sedan blir del av en digital utställning på www.kalixminne.com. 
Vår ambition med Kalix Minne är att sprida kunskap om Kalix som ort men också i sig självt bli ett intressant arkiv där många röster berättar om en och samma plats fast från olika perspektiv. Röster som tillsammans bildar en kollektiv berättelse om en plats. 

Med hopp om samarbete, 
Isak, Linda och Linn


 

Fotograf:: Lena Edselius

Installationen "TILLSAMMANS"

Inger Månsson och Lena Edselius från styrelsen hade en
fin dag på Vassholmen tillsammans med ett glatt gäng!

Tidigare:
Workshop i Monotypi på Vassholmen

Måleri på Malören 2018

Foto Lena Edselius

Full rulle i Konsthallen på Kulturnatta! Många besökare  deltog i utformandet av en gemensam Kalixväv.
Verket skänks till ett äldreboende i kommunen.

Advent & Julmarknad med KKF

Kalix konstförening var på plats under julmarknaden 1 december i Folkets Hus. Vår duktiga sekreterare Lisbeth minglade med besökarna och lockade nya medlemmar till föreningen. Lena med dotter Malla klippte och klistrade i silkespapper och kartong. De flesta besökare var barn med föräldrar, de tyckte det var mysigt.. 
Ledare och fotograf Lena Edselius

Tidigare aktiviteter

Du behöver inga förkunskaper - bara lust och vilja
att vara kreativ i en inspirerande miljö.

Vårt härliga gäng 2019

Dagbok från Malören 2019


Även detta år for vi till Malören och målade.
Ett härligt gäng med mycket värme och högt i tak. Vi hade vädergudarna med oss och solen strålade på oss under kursen. När vi skulle hem tornade det dock upp sig till storm men Patrik tog oss i land tryggt och säkert.

Under kursen målades det akvarell och akryl. Miljön inbjuder till så många motiv i stort som smått-vackra stenar och vindblåsta växter och lavar som kämpar mot naturlagarna. Himmel och hav skiftar fort och inspirerar till stora penseldrag och flödigt med färg. Bara att befinna sig här är en retreat för själ och hälsa.

Vi experimenterade även med schabloner och tryck av färg på pappret. Många fina bilder skapades under rofylld (och aktiv!) tystnad. På kvällarna hade vi många intressanta samtal och det blev många goda skratt!

Det är varje gång en upplevelse att vara i denna karga, tåliga och storslagna miljö. Vi satsar på att åka Malören igen nästa år.
Hoppas du vill följa med!

Vid pennan Lena Mannola Edselius


 

Workshop med Parasport på Vassholmen.


Som en del i Parasports arrangemang på Vassholmen skapades även i år en installation av dekorerade pinnar och stenar. 
Inger och Lena från Konstföreningen höll i workshopen.

Först var det tomt och sen kom både bekanta och nya deltagare och de var så många att de duktiga ledsagarna delade upp gruppen så att det blev lagom vid borden. Inger började med att läsa en dikt om hur unik just du är! Det inspirerade till sång innan skapandet tog vid. Pinnarna i år bar spår av små djur i form av vackra små vindlingar på trået under barken, de kom fram väldigt fint när färgen fyllde i mönstret.Deltagarna målade med liv och lust och tyckte att namnet på installationen^Tillsammans^ skulle gälla även i år. Ett bra namn helt enkelt!. Förutom att delta i workshopen ordnades friluftsaktiviteter och grillning.
En lyckad dag med nöjda deltagare och glada ledare.


 

Workshop i Monotypi i samverkan
med ABF på Vassholmen
8-10 juli 2016 och 5-6 augusti 2017

Workshop i Monotypi - engångstryck, 8-10 juli på vackra Vassholmenmed med Kalix konstförening och ABF

loading...

Bilder från vår workshop i monotypi i samverkan med ABF på
Vassholmen 5-6 aug 2017

loading...

Konst i det gröna! 23 juli Vassholmen

Fotograf: Kjell Hjort

KULTURNATTA

Fotograf: Kjell Hjort

Fina alster från workshopen i Monotypi 28:e Maj 2016 med
RSMH & ABF.

Kalixdagen 2/7:

Konstföreningen deltog med workshop "Måla snabba porträtt"

loading...

Hjärtlungräddning

Styrelsen deltog i tisdags i en kurs i HLR under ledning av instruktör och styrelseledamot Lena Edselius.

Tidigare aktiviteter

Måleri med barn i Galleria Kalix

Galleria Kalix firade 7 år och under söndagen målade Konstföreningen med barn i olika åldrar.. Här visas de fina alsterna som skapades under dagen. 

loading...

Prova-på-monotypi Workshop pån Galleria Kalix

loading...

5 september
Styrelsen på workshop i Monotypi i Båtskärsnäs

loading...

Alster 

Barnens lördag
Under tre lördagar arrangerar Konstföreningen workshop i måleri för barn i biblioteket.

Första temat 26 januari var VINTER och vi fick besök av glada kreativa barn som målade vackra inspirerande bilder. Andra temat 16 februari var KÄRLEK! Tredje och sista temat 23 mars var FÅGLAR.

 

 

Det blev många fina bilder...

Aktiviteter
Vi har workshops med barn och vuxna på stan, i Galleria Kalix, på ABF, på Vassholmen och Malören. Nytt för iår är samverkan med Jala konstförening i Haparanda!
Vill du visa din konst digitalt på Facebook och Instagram?
Sänd bilderna till:
ordf@kalixkonst.se

Vill du samtala om konst?

I våras samlades styrelsen i konsthallen för att samtala om konst utifrån strukturerade frågeställningar.
Vill du vara med?
Kontakt: ordf@kalixkonst.se

Tidigare...

VAD ÄR VEDIC ART?
Ett intuitivt och avslappnat sätt att skapa. Forskning visar att kultur i olika former är välgörande för hälsan både mentalt och fysiskt.
På Malören målar vi i harmoni med himmel, hav och land - helt utan stress och krav på resultat. På så sätt kan vi hitta in till vår livsenergi och skaparkraft, förbi intellektet som allt för ofta skapar mentala hinder. Målet är att få kropp, själ och kreativitet i en rofylld balans där energin flödar.
     ATT MÅLA SKA VARA
    KREATIVT, KRAVLÖST
               OCH KUL! 

Bilder från workshopen på Malören.

Livfull Kulturnatta med Konstföreningen i Konsthallen! Vi vävde livets väv...

Nedan:Foton från styrelsens utställning i Folkhögskolans foajé.

Bilder och foton från akvarellkursen på Malören Augusti 2018.
Läs mer nedan...

PÅ GÅNG....

3 Juni
Monotypikurs
med RSMH & ABF
Material ingår.
VÄLKOMMEN!

4,-6 Augusti
Workshop Monotypi på Vassholmen - Material,
Lunch & fika ingår.
Varmt välkommen!

KULTURNATTA 26 MAJ kl. 13-15
- utanför ABF på Strandgatan

Hösten 2016

Konstens vecka-v.40

Filmvisning: Wille Sundqvist
("Surolle" Jögge Sundqvists far)

Konstens vecka: 2015

Onsdag 30/9 kl. 18.00 föreläste 
Christina Hannu om Eddie Figge på ABF Kalix


”Jag ville göra något litet för människorna”
Ur vernissagetalet Eddie Figge- retrospektivt, Liljevalchs 2003

Eddie Figge av Thorleif Waldenaer

Eddie Figge "Farväl mitt 1900-tal"


BOK&BILD, konst- och litteraturfestivalen den 24 oktober på Kulturens Hus i Luleå.
Vi samverkar med BOK&BILD och har förlagt vår utbildningsdag till lördagen den 24 oktober. Vår föreläsare är Karolina Modig och hon tar upp “Värdet av konst”.
Läs mer:

http://www.kulturenshus.com/bok-och-bild-2015/

 

Den 9.e november arrangerade konstföreningen, i samarbete med ABF
och ikioma illustration, måleri för barn i Galleria Kalix. Många glada barn skapade fina bilder. Se mer under "Arkiv".

 

Kreativ familjeworkshop
(8-12 år)
Helgen 22-23 november
kl.11-14. & 11-13.30
ABF lokalen

Monotypi - engångstryck
 

Monotypi - är en teknik där man skapar unika bilder med en spontan teknik. Färgen appliceras på en glasskiva och bearbetas med olika verktyg. Papper  placeras ovanpå och bearbetas på baksidan med händerna eller mjuk roller. Pappret lyfts från skivan och trycket är klart!
Val av papper, färg och kvalité påverkar alla resultatet.

 

Workshop på
Galleria Kalix

Konstföreningen, under ledning av Lena Edselius, arrangerade 3 oktober en
"prova- på" workshop i Monotypi - engångstryck.
Se mer under
fliken "Aktiviteter"

Styrelsen skapar engångstryck i Båtskärsnäs - se bildspelet under
fliken "Aktiviteter"